o kawie

Zwykło się sądzić, że jeśli korzystna kwa to bez żadnych zahamowań arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Czemu tak niesłychanie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

arabica 100% sklep
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma całkiem przeróżne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, inaczej kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są nadzwyczaj podobne, to jednak się różnią.
Kawa Brazylia Yellow Bourbon Fazenda Rainha
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina kwitnie nieomalże przez cały rok oraz kocha ciepło, w następstwie tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezwykle odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą zupełnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Jednakże co ważne dla jej handlowej wartości, ogromnie łatwo ją łączyć z aromatami, wskutek tego czasem wzbogacona posmakiem czekoladowym lub korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać całkowicie skład towaru, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie uzupełnieniem.